Nieuws

Duitse en Nederlandse agritech-pioniers willen uitdagingen landbouw samen aanpakken

Onder meer klimaatverandering dwingt de landbouw in hoog tempo slimmer, duurzamer en efficiënter te worden. Duitse en Nederlandse agritech-pioniers slaan de handen ineen om die uitdaging samen aan te pakken.

Agri Tech Duitsland

Hoe maak je de landbouw slimmer, duurzamer en efficiënter? Nieuwe technologieën als IoT, Big Data, AI en Robotica doen in hoog tempo hun intrede op het boerenerf. Tegelijk krijgen boeren ook te maken met nieuwe Europese en nationale wetgeving. De impact van al deze ontwikkelingen is enorm, maar biedt ook grote kansen om de agrarische sector in Duitsland en Nederland een toekomst te geven. 

Om de nieuwste technologieën soepel toe te passen in de boerenpraktijk, is nauwe samenwerking nodig vanuit de verschillende regio’s die nu al een sterke landbouwsector hebben. Daarom tekenen Agrotech Valley Forum (regio Osnabrück), Landrätin van de Kreis Osnabrück Anna Kebschull, Oost NL (Gelderland en Overijssel), BOM (Noord-Brabant) en LIOF (Limburg) tijdens de Smart Farming Days op 15 juni 2023 een Memorandum of Understanding (MoU) om samen te werken in het toekomstbestendig maken van de landbouw in al deze regio’s. 

Duitse en Nederlandse agritech-pioniers gebruiken elkaars kennis en ervaring

Gezien de uitdagingen in een snel veranderende landbouwomgeving willen de MoU-partners hun krachten bundelen door onze ecosystemen, vertelt Hans Brouwers van Oost NL namens de Nederlandse partners. “Zo kunnen ondernemers en kennisinstellingen aan beide kanten van de grens zich met elkaar verbinden, zodat we nog meer gaan innoveren en nog meer samenwerken.”

Het gaat erom om grensoverschrijdende projecten met elkaar op te zetten, zegt voorzitter Henning Müller van Agrotech Valley Forum e.V. “Als we bedrijven en wetenschappers van beide kanten van de grens samenbrengen, kunnen we Europese projecten opzetten. Zo kunnen we concreet aan producten en services werken. Hier gaan we workshops voor organiseren. We moeten bespreken hoe we de maatschappelijke uitdagingen aangaan.”

Het zijn deze grote uitdagingen die beide landen bij elkaar brengen, zegt ook Landrätin van de Kreis Osnabrück Anna Kebschull als één van de ondertekenaars van de MoU. “De landbouw staat voor grote transities. We moeten duurzamer produceren en daarin biedt digitalisering grote kansen.”

Nederland en Duitsland samen een powerhouse in agritech

Landbouwraad Jack Vera van de Nederlandse ambassade in Duitsland vindt de samenwerking meer dan logisch. “Je ziet niet zo vaak dat zo veel partijen samenkomen die allemaal bij de wereldtop horen. Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen zijn net als Nederland echt een powerhouse in de agritech.”

Alfons Sleiderink doet met zijn bedrijf Farmax volop mee in de transitie en toont hoe zijn machines functioneren op de ‘manloze’ tractor. “Wij maken onze machines klaar voor de toekomst.” Dat geldt ook voor de precisielandbouwstartup Agrowizard van Pim Deuling. “Voor ons is innovatie heel belangrijk. Om dat te stimuleren heb je creativiteit nodig en nieuwe ideeën. En zeker dat laatste hoop ik hier in Duitsland te vinden.”

Erik Pekkeriet is programma manager Agro Food Robotics bij de WUR (Wageningen Universiteit) en noemt de regio rond Osnabrück en Bielefeld het hart van de Duitse agritech. “Deze regio is net zo groot als Nederland. Plak dat bij elkaar en je hebt volgens mij de hotspot van Europa te pakken op het gebied van agritech. Dat zijn we hier met elkaar aan het realiseren.”

Geert Hermans van PixelFarmingRobotics ziet dat ook zo. “Met deze MoU kan je samen projecten financieren, zodat er ook daadwerkelijk dingen gaan gebeuren.” Ralph Rademakers van QCS Maastricht biedt snel internet aan in rurale gebieden en kan zo de landbouw helpen digitaliseren in Nederland en Duitsland. “Veel boerderijen hier net over de grens in Duitsland werken al samen met Nederlandse hogescholen. Dus we wisten al dat het hier heel innovatief is. We hopen hier volgend jaar met een stand te staan. Dan kunnen we nog meer samenwerken met de lokale boeren hier.”

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen kunnen profiteren van het ondertekenen van de MoU, zegt Hans Brouwers van Oost NL. “Je kunt sneller met elkaar zaken doen om de uitdagingen in de agritech samen sneller aan te pakken.”

Oost NL, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en LIOF

Wil je meer weten over hoe de regionale ontwikkelingsmaatschappijen Oost NL (Gelderland en Overijssel), BOM (Noord-Brabant) en LIOF (Limburg) bedrijven ondersteunen bij zakendoen in Duitsland? Neem dan contact op met:

Dit artikel verscheen eerder op Duitslandnieuws.nl