Nieuws

Samenwerken in de waardeketen

Jacco Bezema, directeur Euroring vertelt over zijn ervaringen met onze GO4EXPORT-partners Novel-T, Saxion en WTC Twente.

Jacco maakt goed gebruik van het netwerk van Novel-T. “Het is fijn als anderen meekunnen met jouw snelheid. Het is bij ons hollen of stilstaan, dat snappen ze bij Novel-T. Toen we een vraag hadden over exportfinanciering zijn we gekoppeld aan het World Trade Center Twente. Ook dat ging razendsnel. Maandag hadden we voor het eerst contact en woensdag spraken we de juiste persoon in Amerika.”

“Innovatie is één van onze steunpilaren”, vertelt Jacco Bezema als hij uitlegt wat innoveren voor zijn bedrijf betekent. Euroring ontwikkelt, test en produceert zuigerveren en afdichtingen voor onder andere verbrandingsmotoren en compressoren. “We werken in een absolute nichemarkt. We hebben geen catalogus en maken alleen maatwerk. Van brons, staal, gietijzer, met verschillende coatings en afwerkingen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

“We hebben innovatie nodig om voorop te lopen en onze positie te houden. Dat geldt niet alleen voor ons bedrijf, maar voor de hele Nederlandse maakindustrie. En voor innovatie is een goede cybersecurity een voorwaarde. Je wilt niet dat jouw vinding in verkeerde handen komt.”

POSITIE HOUDEN

“We kunnen niet concurreren met de massa die ze in China, Amerika en India produceren. We moeten het hebben van onze expertise en inventiviteit. In materialen, toepassingen of nabewerkingsmogelijkheden. Daarom houden we ontwikkelingen goed bij en investeren we als bedrijf in kennis en onderzoek.” Om een goed passend en uitstekend werkend product te realiseren, ontwikkelt en innoveert Euroring nauw samen met klanten. Dat doen ze met een team van zeven mensen vanuit Hengelo voor klanten over de hele wereld.

GOED NETWERK

Jacco hecht veel waarde aan een goed netwerk. “We verzamelen de juiste mensen om ons heen. Zo kwamen we bij Novel-T toen we een laboratorium met gespecialiseerde machines zochten om nieuwe ideeën te testen. Relatiemanager Bert Otter kon heel snel schakelen en twee weken later zaten we om tafel bij het Saxion materialenlab.” Euroring begon daar met één test, maar binnen een paar weken waren dat er al drie. Jacco: “Van het ene idee, komt het andere. Innoveren is combineren en keuzes maken. Ontdekken, vallen en opstaan.”

 

ZIJN JE INNOVATIES WEL VEILIG?

Jacco werd tevens gewezen op de cybersecurityscan. “Ik was me al bewust van de gevaren van hackers, trollen en spionage. En als we een virus binnenhalen, staat het hele bedrijf stil. Maar het kwam er niet van om actie te ondernemen en zelf heb ik de kennis niet”, blikt Jacco terug. “De cybersecurityscan was een laagdrempelige manier om door een onafhankelijk expert de veiligheid van ons systeem te laten beoordelen. Allereerst keek de cybersecurity expert of je makkelijk kan inbreken in onze website en e-mail-omgeving. En daarna kwam hij een halve dag op kantoor om het systeem na te kijken.”

ROADMAP VOOR CYBERSECURITY

Een week later ontving Jacco het rapport van de scan. “Daarin stonden wel eye-openers”, beaamt Jacco. “Dat de printer in het Wifi-netwerk een makkelijke weg was om ons netwerk in te komen bijvoorbeeld.” Een aantal verbeteringen voerde Jacco direct door. Poorten die opstonden, zijn dichtgezet. De printer kreeg een sterker wachtwoord. En samen met hun ICT-ondersteuner Thijsoft maakten ze een roadmap om structureel aan cybersecurity te werken. De nieuwe server die al op de planning stond, gaan ze nu bijvoorbeeld eerder aanschaffen. Jacco blijft voorzichtig en opent niet zomaar bijlagen bij een offerteaanvraag uit Pakistan. “Net als innovatie, moet ook cybersecurity een onderdeel van je bedrijf worden. Door geregeld zo’n scan uit te voeren blijf je alert. Eigenlijk is een goede cybersecurity een voorwaarde om te kunnen innoveren.”

NOVEL-T

Bert Otter, relatiemanager: “We denken als relatiemanagers met ondernemers mee. Om hun propositie en marktpositie te versterken bijvoorbeeld of om een innovatie te financieren. Jacco Bezema kwam bij ons met een vrij specifieke vraag. Hij zocht een instituut of laboratorium om onafhankelijke, specialistische testen uit te voeren op hun product. Met zo’n vraag duiken wij ons netwerk in. Wie kennen we? Waar moeten we zijn? En zo kwamen we via onze Saxion-contacten uit bij het juiste lab.” Bert weet dat het voor ondernemers lastig is om bij een universiteit of hogeschool binnen te komen. “Er is daar niet één deur voor al je vragen. Maak daarom vooral gebruik van ons netwerk. Daag ons uit. Ook met andere vraagstukken. Wij helpen graag om je bedrijf wendbaar en toekomstbestendig te maken.”

Heb je een vraag voor Bert of een van de innovatie-experts bij Novel-T? Neem contact met hen op.

Wil je net als Jacco weten hoe het met de cybersecurity in jouw bedrijf staat? Doe de cybersecurity scan.

Bron: Novel-T, partner GO4EXPORT