Nieuws

‘Netwerk GO4EXPORT heel waardevol voor ons’

Wouter Schotborgh van softwarebedrijf Elicit Online bezocht op uitnodiging van GO4EXPORT-partner VMO vorig najaar de beurs Forum Produktion & IT in het Duitse Leer. Het bedrijf uit Deventer ontwikkelde software voor het vastleggen en overdragen van ervaringskennis, en richt zich op de maakindustrie. Schotborgh: “Onze uitdaging is om bekendheid te creëren. Wat wij kunnen, daar zijn wij wereldwijd uniek in, alleen weet niemand in het buitenland dat we bestaan. Het GO4EXPORT-netwerk is voor ons daarom heel interessant en waardevol.”
foto op Hannover Messe met minister.jpeg

Software om ‘kennis uit hoofden’ te halen

Schotborgh studeerde werktuigbouwkunde en was altijd al gefascineerd door ervaren ontwerpers die met een paar schetsen een ontwerp kunnen maken. “Zo’n schets geeft niet veel informatie maar wel precies het goede, dat waar het om draait. Hoe meer ervaring iemand heeft, hoe meer hij tot de essentie komt. Ik ben gepromoveerd op de vraag: hoe kun je die ervaringskennis uít het hoofd halen. En, kun je die kennis, dat fingerspitzengevoel, vervolgens in de computer stoppen?” Dat bleek te kunnen. Met zijn bedrijf Elicit Online ontwikkelde hij software die ervaringskennis snel en eenvoudig vast legt.

Schotborgh geeft een voorbeeld: “Ervaren procesoperators hoeven de deur van de productieruimte maar te openen en ze hóren al of de lijn goed loopt of niet. Door hun ervaring weten ze precies waar ze op moeten letten. Als iets niet goed is, stellen ze een diagnose, bepalen de oorzaak en herstellen het. Ze snappen ‘oorzaak-gevolg’- verbanden. Al die kennis zit in dat hoofd, maar wat als dat hoofd weg gaat? Dan ben je die kennis kwijt. Of stel: een projectteam heeft een nieuwe innovatie uitgewerkt en geïmplementeerd, als het team vervolgens naar een ander project gaat, is de kennis weer vertrokken. Wij halen kennis uit hoofden en maken het beschikbaar voor de organisatie. Die kennis kan ingezet worden voor opleiding en training, als performance support aan de lijn, maar ook voor procesverbetering omdat iedereen op de hoogte is van de beste werkwijze.”

Hóe halen Schotborgh en zijn team die kennis uit hoofden? “Met een speciale interviewtechniek, door het stellen van specifieke vragen. Omdat de vragen ook heel concreet zijn, is het voor een specialist makkelijk om antwoord te geven. We brengen zo verbanden goed in kaart; als ik aan deze knop draai, wat zijn dan gevolgen?”

‘Mooie match’

Via Petra Deterink, directeur VMO, ontving Schotborgh een uitnodiging om mee te gaan naar de beurs in Leer, waarvan GO4EXPORT medeorganisator was. “Dat was voor ons een mooie ingang. In de technische- en maakindustrie is de noodzaak van kennisoverdracht groot, met name in Duitsland. Ze hebben daar enorm veel fingerspitzengevoel en de digitalisering is minder ver dan bij ons. Een mooie kans om ons softwareproduct in de markt te zetten.”

Op de beurs kwam Schotborgh in contact met iemand die meteen enthousiast was over zijn product. “Hij herkende het probleem en vroeg zich af waarom het nog niet op de Duitse markt was.” Toen Schotborgh aangaf op zoek te zijn naar een tussenpersoon voor de Duitse markt was de deal gauw gesloten, ‘look no further’. “Een mooie match. Hij heeft een groot netwerk, kent veel industriële partners en spreekt de taal beter dan wij. Hij ziet onze software ook als een gat in de Duitse markt.”

Geschikt voor andere sectoren

Elicit Online richt zich momenteel op de maakindustrie maar de software lijkt ook uitermate geschikt voor andere sectoren, zoals de zorg. Schotborgh: “Dat is ook zo. Oorzaak-gevolg; die verbanden vind je overal, in elk beslissingsproces. Ik weet zeker dat we voor meerdere beslissingsprocessen in een ziekenhuis prachtig kennisborgingstrajecten kunnen maken, onder andere voor artsen die diagnoses stellen en veel ervaringskennis hebben hebben."

‘World domination’

Op de vraag naar zijn toekomstplannen zegt Schotborgh quasi serieus: “World domination”. Maar eerst is Duitsland aan de beurt. In april (17 t/m 21) bezocht hij de Hannover Messe, waar Elicit Online een eigen stand had. “Ons concept is wereldwijd schaalbaar. Een van onze klanten is een Nederlandse multinational en voor dat soort bedrijven loont het om procestechnologische kennis naar de werkvloer te brengen, zodat de operator op het hoogste kennisniveau de processen kan beheersen.”

Over GO4EXPORT

Door te exporteren kun je groeien. Toch vinden veel ondernemers een stap over de grens een lastige. GO4EXPORT ondersteunt daarom Gelderse en Overijsselse ondernemers bij het zetten van de juiste stappen in het buitenland. Het exportprogramma -in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel- wordt uitgevoerd door Oost NL in nauwe samenwerking met regionale partners. Hans Brouwers is HTSM-makelaar Duitsland bij Oost NL en investeert in de relatie tussen Oost-Nederland en Duitsland, gericht op de lange termijn. “Ik leg verbindingen tussen de beide landen voor met name de maak- en de hightechindustrie. Elicit is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat dankzij het GO4EXPORT-programma nieuwe business heeft gevonden.”

Foto: Op de Hannover Messe 2023 met minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens en de Duitse staatssecretaris Sabine Döring (Onderwijs en Onderzoek)