Nieuws

Nederlands-Duitse handel stevent af op nieuw record

Het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland is in het eerste halfjaar van 2021 flink toegenomen. Volgens Destatis, de Duitse evenknie van het Centraal Bureau voor Statistiek, werd er in deze periode meer dan 97 miljard euro omgezet. Dat is bijna 12 miljard euro meer dan in het eerste halfjaar van 2020 en een miljard meer dan de eerste helft van 2019, vóór de coronapandemie.

 

Vlaggetjes-Duitsland-Nederland-800-x-500-800x450.jpg

Mogelijk nieuw handelsrecord in 2021

Het huidige Nederlands-Duitse handelsrecord werd in 2019 behaald en bedroeg 190 miljard euro. Dat er in het eerste halfjaar van 2021 meer is omgezet dan in dezelfde periode in 2019, biedt dus perspectief voor de toekomst. Als de handel tussen de twee buurlanden ook in het tweede halfjaar van 2021 verder groeit, is een nieuw handelsrecord dit jaar nog haalbaar. De huidige cijfers zijn daarom een ʺbewijs van de stabiliteit van ons economisch partnerschap en een positief signaal voor de rest van het jaarʺ, aldus Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK).

Nederland belangrijkste Europese handelspartner

Wereldwijd staat Nederland op de tweede plek van belangrijkste handelspartners van Duitsland. De Nederlands-Duitse handel hoeft alleen de Duits-Chinese handel voor zich te dulden, die in het eerste halfjaar van 2021 een omvang had van maar liefst 117 miljard euro. Nederland blijft echter nog steeds de belangrijkste Europese handelspartner en laat grotere landen als Frankrijk en Polen achter zich. Hetzelfde geldt voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Veelbelovende uitzichten voor Duitse handel

Het handelsvolume met de belangrijkste handelspartners van Duitsland, te weten China en Nederland, is nu dus gegroeid. Ook de handel met de Verenigde Staten, Frankrijk en Polen neemt steeds verder toe, die respectievelijk de derde, vierde en vijfde belangrijkste handelspartner van onze oosterburen zijn. Daarnaast meldde Destatis eerder al dat de Duitse economie sinds de coronapandemie weer aan het groeien is. De vooruitzichten voor de Duitse handel en economie zijn dus veelbelovend.