Nieuws

Handelsmissie gezonde voeding naar het Verenigd Koninkrijk: “Iedereen in het VK kijkt naar plantaardige producten”

Nederland is een van de belangrijkste leveranciers op het gebied van agri-foodproducten voor het Verenigd Koninkrijk. Deze grote en dynamische markt biedt veel kansen voor innovatieve hoogwaardige kwaliteitsproducten uit Nederland. Daarom organiseert GO4EXPORT-partner Oost NL van 28 tot en met 30 september een handelsmissie naar het Local Flavours event in de regio East Anglia. Valérie Watson Brown, is de organisator van de foodbeurs en vertelt wat de beurs bijzonder maakt en waarom het een mooie kans is voor Nederlandse food-ondernemers.
 

Local Flavours

Photo: Local Flavours

Kunt je ons vertellen waar Local Flavours over gaat?

“Local Flavours is een beurs voor producenten van lokaal eten en drinken in het oosten van Engeland. Ongeveer 100 producenten hebben de afgelopen 8 jaar op de beurs geëxposeerd (2019 is niet doorgegaan vanwege Covid). Het evenement trekt inkopers van eten en drinken uit het hele Verenigd Koninkrijk die op zoek zijn naar producten voor hun menu's en winkelschappen. Naast de beurs zijn er recepties, demonstraties,  bedrijfs- en financieringsadvies, en andere zakelijke ondersteuning om degenen die exposeren en aanwezig zijn te helpen hun bedrijf te laten groeien. In de loop der jaren heeft Local Flavours honderdduizenden ponden aan producten voor producenten verkocht.”       

Wat is/zijn de belangrijkste doelgroep(en) voor de Local Flavours beurs?

“Het event is gratis toegankelijk en de bezoekers komen uit het hele Verenigd Koninkrijk, met name professionals uit de horeca, food retail, catering en het toerisme. Onder de aanwezigen bevinden zich veel van internationale foodretailers zoals Tesco, Morrison, Co-op en ook grote cateringbedrijven zoals Serco en Compass Group.  Andere bekende namen zijn Centre Parks, Adnams retail, NHS, UEA en Selfridges. Andere sectoren die vertegenwoordigd zijn, zijn boerderijwinkels, cafés, delicatessenzaken, pubs, tuincentra, hotels, logistiek, restaurants en veel seizoensgebonden bedrijven die het toerisme vertegenwoordigen.”     

Wat zijn dé specifieke voedseltrends in het VK waar we ons bewust van moeten zijn?

“Iedereen kijkt naar plantaardige producten en er komen inkopers om dit soort producten te kopen. Verantwoorde en traceerbare ingrediënten staan ook hoog op de agenda. We beperken het type producten dat wordt tentoongesteld (zo kunnen we bijvoorbeeld een stand alone gin show houden). Dit geeft ons veel variatie in de ruimte en trekt meer kopers aan.”

Waarom zou een Nederlands bedrijf met GO4EXPORT naar Local Flavours gaan?

“Om potentiële klanten te ontmoeten - al onze bezoekers hebben een belang om leveranciers te ontmoeten. Er zijn daarnaast ook mogelijkheden zijn om te netwerken met andere producenten. We vragen onze producenten met welk type bedrijf ze in contact willen komen en richten ons op hen om aanwezig te zijn. De beurs geeft producenten ook de kans om de markt te onderzoeken en rechtstreeks met professionals te spreken om feedback te krijgen.”

Zijn er nog kansen voor bedrijven uit EU-landen na de Brexit?

“Zeker! Er zijn producten die het VK niet produceert en seizoensgebonden producten die in het buitenland worden ingekocht. Nederland is een naaste buur van Oost-Engeland en Nederland en het VK zijn al handelspartners lang voordat de EU bestond. In het Food Enterprise Park naast het evenemententerrein zijn onlangs nieuwe Nederlandse huurders getrokken en momenteel onderhandelt een ander bedrijf over ruimte in een ander deel van Norfolk. De Nederlandse band met het oosten van Engeland blijft zeer sterk.”

Meer informatie

Van 28 tot en met 30 september organiseert Oost NL, leadpartner GO4EXPORT, een handelsmissie naar het VK, met onder meer het Local Flavours event op het programma. Daarnaast staan er verschillende relevante bedrijfsbezoeken op het programma. Meer weten over de handelsmissie? Kijk dan hier of neem contact op met Martijn Drost (+31 (6) 28627932 - martijn [dot] drost [at] oostnl [dot] nl) of Judith van de Bovenkamp (+31 (6) 18416749 - judith [dot] vandebovenkamp [at] oostnl [dot] nl).