Nieuws

Evaluatie GO4EXPORT-programma: unieke samenwerking stimuleert export

Deelname aan GO4EXPORT-activiteiten levert leads, nieuwe klanten en omzetgroei op. Dat blijkt uit een review van Berenschot naar het publiek-private exportstimuleringsprogramma van de provincies Gelderland en Overijssel. De afgelopen jaren heeft het programma ruim 4.200 mkb-ondernemingen bereikt en wordt door de doelgroep positief gewaardeerd, met een 8,0 gemiddeld.

Vliegtuig

Judith van de Bovenkamp, programmamanager van GO4EXPORT bij Oost NL: “GO4EXPORT is al 5 jaar hét aanspreekpunt in Oost-Nederland voor bedrijven die willen groeien over de grens. Door het sterke publiek-private netwerk dat het programma gezamenlijk uitvoert, worden bedrijven uit de regio breed ondersteund in alle stappen van het exporteren. Van kennis, advies en netwerk tot aan concreet worden voorgesteld aan potentiële partners of klanten in het buitenland. De review van Berenschot laat zien dat deelname bijdraagt aan marktvoorbereiding en export readiness en ondersteunt in het betreden van de markt.”

Naast de voordelen voor ondernemers ziet Berenschot ook meerwaarde voor Gelderland en Overijssel. Internationalisering vanuit de provincies is efficiënter ingericht, volgens het onderzoekbureau: de dienstverlening bereikt een grotere doelgroep, de provincie heeft 1 aanspreekpunt op dit gebied en het mkb heeft toegang tot een groter en verbeterd aanbod aan ondersteuningsmaatregelen. Het GO4EXPORT-programma heeft er daarnaast toe geleid dat beide provincies (via Oost NL) partner zijn in het nationale Trade & Innovate NL netwerk, deelnemer zijn aan het consortium van Enterprise Europe Network, en mede uitvoerder van de Brexit Adjustment Reserve.

“Ik ben trots op de samenwerking en op de rol die alle partners vertolken. De positieve review is een aanmoediging om het mkb nog beter te ondersteunen. Daarbij helpen de aanbevelingen van Berenschot: De komende tijd gaan we meer inzetten op naamsbekendheid van het programma en het beter betrekken van onderwijsinstellingen in het programma,” besluit Van de Bovenkamp.

Samenwerkende partners in Gelderland en Overijssel

Petra Deterink, directeur van de Verenigde Maakindustrie Oost, een consortiumpartner van GO4EXPORT zegt: “Deelname aan het GO4EXPORT-programma heeft de leden van de VMO veel gebracht. Zo zijn er door deelname aan de verschillende activiteiten tal van samenwerkingsverbanden ontstaan – doordat verschillende partners verschillende sectoren en landen bedienen, kunnen bedrijven via GO4EXPORT heel efficiënt een werkgebied en klanten in meerdere landen benaderen.”

Deterink vervolgt: “Een mooi voorbeeld is het Uitslag, een bedrijf uit Oldenzaal dat complexe maatwerkoplossingen realiseert, dat via GO4EXPORT deel kon nemen aan het Export Accelerator Programma. Hierdoor heeft het bedrijf een aantal nieuwe Duitse klanten verworven. Maar voor mij is het mooiste toch de samenwerking tussen de verschillende GO4EXPORT-partners onderling, waardoor bedrijven veel meer mogelijkheden en ondersteuning krijgen op het gebied van export dan dat we alleen vanuit VMO zouden kunnen bieden”.

Jochem Garthoff, programmamanager energietransitie bij GO4EXPORT-partner Kiemt zegt: “Deelname aan het GO4EXPORT-programma versterkt het netwerk van Kiemt en vergroot daarmee de kans op cross-border samenwerking en ketenontwikkeling van het regionale MKB. Voor ons is daarin met name de Duitse markt belangrijk, in de energietransitie, batterijtechnologie en circulaire economie”.

GO4EXPORT ondersteunt innovatieve ondernemers uit Oost-Nederland bij het vinden van partners en klanten in het buitenland. Door het bieden van een netwerk in Nederland én het buitenland brengt GO4EXPORT bedrijven in contact met nieuwe internationale partners, klanten en leveranciers. 

Belangrijkste resultaten GO4EXPORT

Bureau Berenschot vatte in een evaluatie samen wat er middels het programma is bereikt in de periode 2017-2022. De resultaten van GO4EXPORT zijn samengevat in onderstaand overzicht:

G4E

Download het hele rapport.

GO4EXPORT is het exportprogramma voor ondernemers uit Gelderland en Overijssel, in opdracht van beide provincies, uitgevoerd door Oost NL in nauwe samenwerking met 17 regionale partners. Het programma is in 2017 gestart, en is in die tijd uitgegroeid tot een vertrouwd netwerk dat ondernemers optimaal begeleidt op internationale markten.

Oost NL is leadpartner van het programma met als partners, evofenedex, Foodvalley NL, Health Valley, HAN University of Applied Sciences, Hogeschool Saxion, Hogeschool Windesheim, Kamer van Koophandel, Kennispoort Regio Zwolle, Kiemt, Koninklijke Metaalunie, MKB Trade Office, Novel-T, RCT Gelderland, Verenigde Maakindustrie Oost, VNO-NCW Midden, World Trade Center Arnhem en Nijmegen en World Trade Center Twente. GO4EXPORT maakt onderdeel uit van Trade & Innovate NL. Nationale en regionale partners werken intensief samen in het Trade & Innovate NL netwerk zodat ondernemers in het hele land nog beter bediend worden.