Nieuws

Duitse en Nederlandse innovatie in agritech nodig voor toekomstbestendige landbouw

De Duitse en Nederlandse agritechsector zoeken samen naar technologische antwoorden op wereldwijde uitdagingen. Tijdens een bezoek van een Nederlandse delegatie van bedrijven en kennisinstellingen uit Brabant, Limburg en Oost-Nederland aan de regio Osnabrück blijkt hoe veelzijdig de kansen voor grensoverschrijdende samenwerking zijn. 

Agrireis Hans Brouwers

De Europese landbouw staat voor grote uitdagingen waarvan klimaatverandering en een tekort aan arbeidskrachten slechts een paar bekende voorbeelden zijn. Duidelijk is dat er veel technische innovatie nodig is om de problemen voor te zijn. Alleen daarom al is er voldoende reden voor experts uit de Duitse en Nederlandse agritechsector om elkaar op te zoeken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

GO4EXPORT Agrireis 3

Na eerdere inspiratiebezoeken van Duitse agritechspecialisten aan Nederland, bezoekt nu een delegatie van Nederlandse ondernemers de regio Osnabrück om een goed beeld te krijgen wat er in deze regio gebeurt. En dat is indrukwekkend en veel, zegt Hans Brouwers van Oost NL die de reis samen met Mark Koppers van de BOM en Rob Pijpers van LIOF organiseert. “Agrotech Valley en de Nederlandse deelnemers zien veel aanknopingspunten om meer samen te werken om kennis te delen, elkaar te inspireren maar ook via samenwerking in projecten en individuele contacten.”

Duitse en Nederlandse agritech zoeken samen naar duurzame landbouwtools

De Nederlanders krijgen een driedaagse rondleiding van het Agrotech Valley Forum, dat de belangrijke spelers in de regio verbindt om de digitale en duurzame transitie van de landbouw te stimuleren.

Voorzitter Dr. Henning Müller van Agrotech Valley Forum vindt het zoeken naar manieren waarop de Duitse en Nederlandse agritechsector beter kan samenwerken van groot belang. “Globale transities zoals klimaatverandering, de toenemende schaarste aan hulpbronnen en vergrijzing, hebben een toenemende impact op de landbouw en voedselindustrie. Grensoverschrijdende coöperatie met innovatieve Nederlandse partners biedt voor ons enorme kansen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

GO4EXPORT Agrireis 2

De delegatiereis toont aan hoe veelzijdig de mogelijkheden zijn om meer samen te werken, zegt Müller. “Veldrobotica, KI-toepassingen, connected machines en data-uitwisseling zijn slechts enkele van de vele voorbeelden. De geplande uitwisseling tussen akkerbouwers leidt zeker tot nieuwe ontwikkelingsprojecten.”

Landbouw ziet noodzaak om te digitaliseren

De groep wordt ontvangen op de deel van Hof Langsenkamp, waar Agrotech Valley samen met de Hochschule Osnabrück een Experimenteerveld heeft, om veldrobots in de praktijk te testen.

De volgende dag laat professor dr. Stefan Stiene op de Hochschule Osnabrück zijn Agro-Technikum zien, zijn nieuwe ontwikkelingsruimte voor veldrobots. “Voor een toekomstbestendige landbouw is Duitse en Nederlandse innovatie nodig.”

In de oude tankkazernes van het Britse leger, huist nu startupaccelerator Seedhouse voor startups op het gebied van landbouw, food en digitalisering. Inmiddels zijn 47 startups opgenomen in het ecosysteem waartoe ook veel Agrotech Valley partners horen.

Daarna volgt een bezoek aan Hidden Champion Amazone, een familiebedrijf uit 1883 dat wereldwijd landbouwmachines verkoopt die steeds digitaler en slimmer worden. Het bedrijf heeft een eigen R&D-afdeling, maar werkt voor innovatie ook samen met jonge bedrijven zoals de Nederlandse veldrobot van AgXeed.

Nederlandse delegatie stelt zich voor

Op Gut Arenshorst, waar Agrotech Valley Forum is gevestigd, pitchen de Nederlandse deelnemers hun innovatie.

Paul van Zoggel van Fieldlab Precision Farming bij precisielandbouwpionier Jacob van den Borne zoekt in Duitsland 100 testakkerbouwers om in de praktijk precisielandbouw toegankelijk te maken voor de brede massa. “We werken al veel met Duitse machines, maar willen ook de uitwisseling met Duitse akkerbouwers samen innovatie te versnellen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

GO4EXPORT Agrireis

Geert Hermans van Pixelfarming hoopt dat binnenkort de Robot One over een Duitse akker rijdt. “De omstandigheden in Duitsland zijn anders, dus we moeten leren hoe de robot hierop reageert.” Dat geldt ook voor diverse experimenten met het mixen van gewassen door elkaar. “Wat werkt in Duitsland het beste?” Daarnaast hoopt hij dat de machinebouwers uit de regio nieuwe tools kunnen ontwikkelen voor de 10 armen van de robot. “We openen graag een hub in Osnabrück.”

Tegenbezoek uit Duitsland

De pitches van de Nederlandse delegatie op Gut Arenshorst worden ook met grote interesse gevolgd door leden uit het innovatieve en gedreven Agrotech Valley Cluster. Men was zeer onder de indruk van de innovatieve oplossingen van de Nederlandse deelnemers.

Na een professionele presentatie van Claas en een lunch op Hof Fleming wordt in de afrondende evaluatie gedeeld dat alle deelnemers van Duitse en Nederlandse kant graag een vervolg willen geven aan deze inspirerende kennismaking met als doel om tot concrete samenwerkingsprojecten te komen en zakelijke relaties te ontwikkelen. Ook wordt afgesproken dat Agrotech Valley in de nabije toekomst met een delegatie bedrijven en kennisinstellingen uit hun netwerk op bezoek komen in Nederland.