Nieuws

AgroInno is hét nieuwe innovatieplatform voor Duitse en Nederlandse agrobedrijven

Circulaire Landbouw en goede oplossingen gaan over grenzen heen. Maar hoe kom je in contact met elkaar en kom je erachter wat er aan weerszijden van de grens Nederland Duitsland gebeurt. Duitse en Nederlandse bedrijven bundelen daarom hun krachten en starten onder de naam “AgroInno” met een nieuw landbouwplatform voor grensoverschrijdende innovaties in agro, klimaat en duurzaamheid. De eerste activiteit in een serie AgroInno-evenementen vindt online plaats op 29 juni 2021 en gaat over het thema "Duurzame teelt van de grond".

Smart Food Production in de Circulaire Economie

De uitdagingen die AgroInno aangaat liggen op het terrein van innovatieve en circulaire Agro-Tech, klimaat-neutrale en dus duurzame productiemethodes. Met grensoverschrijdende innovaties op het gebied van voedselproductie en voeding beogen Nederlands-Duitse bedrijven en organisaties doorbraken te realiseren voor een gezonde en duurzame samenleving. Het doel van de AgroInno events is het verzamelen en delen van kennis over duurzame en klimaatvriendelijke land- en tuinbouwproductiesystemen in de breedste zin van het woord. Nieuwe technieken, duurzame teeltmethoden, efficiënt gebruik van nutriënten, duurzame productieprocessen en gezonde producten worden gebundeld. 

 

Uniek Nederlands-Duits concept

Uit eerdere netwerksessies is gebleken dat zowel ondernemers in de agrowereld in Gelderland en Overijssel als ook agrobedrijven aan de Duitse deelstaten Nedersaksen en Nordrijn-Westfalen behoefte hebben aan kennismaking en deling over de grenzen heen. Er zijn weliswaar in Duitsland hele grote vakbeurzen, bijvoorbeeld Agritechnica, Eurotier of de Anuga, maar geen enkele vakbeurs is zo toegespitst op Nederland-Duitse samenwerking en uitwisseling rondom deze specifieke onderwerpen zoals circulaire landbouw en bio-economie. Bovendien staan de bedrijven door de EU Greendeal voor dezelfde uitdagingen. De hoogste tijd dus om van elkaar te leren.”  - Jochem Wolthuis, Agrofoodmakelaar Duitsland GO4EXPORT.

Pilotevent “Duurzame teelt van de grond”

29 juni vindt het eerste event plaats rondom innovaties en duurzame teelt van de grond. Het is een testevent met de nieuwste presentatietechnieken. Er wordt gerekend op ca. 60 tot 100 online-standhouders.

“Standhouders kunnen hun machines en producten live voor de camera houden en zaken interactief aan de bezoekers laten zien. Erg laagdrempelig dus. Je kunt het zien als een echte online vakbeurs, waarbij de stands niet op een beursterrein, maar op je computer of mobieltje te vinden zijn”, aldus Jochem Wolthuis.

Over AgroInno

AgroInno is hèt platform de Duits-Nederlandse agrowereld voor het realiseren van foodinnovaties voor een duurzame samenleving. AgroInno brengt hiervoor Duitse en Nederlandse bedrijven bij elkaar om te netwerken en kennis uit te wisselen via een serie evenementen. AgroInno is een initiatief van 3N Kompetenzzentrum - kennispartner voor de bio-economie, KNUW - competentienetwerk voor milieu en circulaire economie in Noordrijn-Westfalen, DNL-contact - dienstverlener voor grensoverschrijdend zakendoen in de landbouwsector en Oost NL – de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland en leadpartner GO4EXPORT.

 

Meer informatie over de initiatiefnemers:

KompetenzNetzwerk Umweltwirtschaft

https://www.knuw.nrw/virtuelle-deutsch-niederlaendische-landwirtschaftsmesse-agroinno-nachhaltig-die-zukunft-der-landwirtschaft-gestalten/)

-

Kompetenzzentrum 3N

https://www.3-n.info/

-

OOST NL, Leadpartner GO4EXPORT  

https://go4export.nl/nl/evenement/go4export-agroinno-duurzame-teelt-van-de-grond)

-

D-NL Contact

https://www.dnl-contact.de/