Agenda

Bezoek Olympische en Paralympische Winterspelen 2026

Wilt u meer weten over zakelijke kansen rondom de Winterspelen van 2026? Het Nederlands Consulaat-Generaal organiseert van 11 t/m 14 december een interactief sportbezoek aan Milaan en Noord-Italië onder de vlag van SportsNL.
Bent u een Nederlands bedrijf dat actief is in de sport, grote (publieks)evenementen of anderszins zakelijk geïnteresseerd in de Spelen? Dan nodigen we u van harte uit om u aan te melden voor deze reis. Aanmelden met een gepersonaliseerde agenda met matchmaking kan tot en met 14 november.

Doel van de reis

Het bezoek heeft als doel Nederlandse organisaties en bedrijven de mogelijkheid te bieden om contacten te leggen met potentiële partners/relaties in Noord-Italië. U komt meer te weten over de Winterspelen van 2026, de locaties en de zakelijke mogelijkheden, waaronder aanbestedingen. U ontmoet Italiaanse brancheorganisaties en bedrijven en relevante stakeholders op de locaties. U bezoekt bedrijven en organisaties die innovatie hoog in het vaandel hebben staan. Daarnaast streven we ernaar om duurzame verbindingen te creëren tussen Italiaanse en Nederlandse partijen, maar ook tussen Nederlandse partijen onderling. Als Nederlandse ondernemer kunt u zich bij uitstek tijdens dit bezoek profileren in een collectief met Nederlandse innovatieve en duurzame eigenschappen. 

Winterspelen 2026

De Olympische en Paralympische Spelen van 2026 worden gehouden in Milaan en Cortina d’Ampezzo en zijn de eerste Winterspelen in 20 jaar op relatief korte afstand van Nederland. Een uitdaging om zo’n groot evenement in Europa te organiseren met de strakke nieuwe richtlijnen van zowel IOC als vanuit de Italiaanse organisatie op het gebied van duurzaamheid en kostenbeperking.

Met de Winterspelen op het programma investeert Italië veel geld in de locaties waar de Spelen gaan plaatsvinden, maar ook in de infrastructuur eromheen. Sportfaciliteiten die al langer in gebruik zijn worden gerenoveerd en de Olympische dorpen die gebouwd worden krijgen een belangrijke functie ook na de Spelen. Hiermee kan tevens een belangrijke impuls worden gegeven aan nieuwe oplossingen voor bijvoorbeeld (e-)mobiliteit, water- en afvalhergebruik. De organisatie denkt aan duurzame oplossingen als elektrische bussen, maar ook aanpalende sectoren als hospitality, kleding of voedsel kunnen richting de Winterspelen een belangrijke stap zetten richting meer innovatieve en duurzame producten. Daarnaast is de organisatie altijd geïnteresseerd in innovatieve oplossingen voor de ‘fan-experience’ of digitale oplossingen voor de veiligheid.

Samen met RVO en SportsNL heeft het CG in Milaan een rapport op laten stellen om de kansen voor de Winterspelen uit te lichten, maar ook om te kijken naar de hele sportsector in Italië. Het rapport “Sports and innovation opportunities - winter olympic and paralympic games Italy 2026” is hier te vinden.  

Wat kunt u verwachten?

Tijdens deze missie zullen wij organisaties ondersteunen bij het verkennen van zakelijke kansen op de volgende onderwerpen:

De missie biedt u de mogelijkheid om samen te werken met verschillende stakeholders in de sportsector, waaronder sportorganisaties, sportfaciliteiten en lokale overheden. Dit omvat het optimaliseren van sportinfrastructuur met innovatieve technologieën, digitalisering en het verduurzamen van de sportinfrastructuur en sportevenementen.

Concept programma (onder voorbehoud)

11 december

Milaan

Consulaat-Generaal Milaan

Regio Lombardije/Gemeente Milaan

Presentatie: “Winter Olympics & Paralympics in Italy & sport system” met Nomisma

Brancheorganisatiebezoek

Breaking the ice: understanding cultural & business-style differences

Avondprogramma en netwerken

12 december

Milaan 

Organiserend comité Milano-Cortina 2026

Locatiebezoek: San Siro / Rho fiera Milano / Santa Giulia / Olympic Village

Workshop Publieke aanbestedingen in Italië en rondom de Winterspelen

Matchmaking in regio-Milaan

13 december

Verona-Trento

Bedrijfsbezoeken

Locatiebezoek: Arena van Verona

Brancheorganisatiebezoek en matchmaking

Bezoek aan cluster en innovatieprojecten in Rovereto

Bezoek kantine

14 december

Val di Fiemme

Matchmaking met bedrijven

Locatiebezoek: Val di Fiemme 

Publieke stakeholders

Deelnemen?

Het bezoek staat open voor Nederlandse (KvK geregistreerde) organisaties die actief zijn op de benoemde onderwerpen. Interesse om deel te nemen? Let op, de deadline voor aanmelden met gepersonaliseerde matchmaking is 14 november 2023. Na deze datum kan een gepersonaliseerde matchmaking niet meer gegarandeerd worden. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Houd er rekening mee dat de organisatoren het recht voorbehouden is om deelnemers te selecteren op basis van wie het meest kan profiteren van deze reis. Deelname aan het programma is gratis; reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening.

Deelnemende bedrijven moeten passen binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van deze missie. Aanmelding betekent daarom niet automatisch toelating tot de missie. U ontvangt een definitieve bevestiging van uw deelname na sluiting van de aanmeldperiode.

Aanmelden en vragen?

Neem dan contact op met:

Roeland Slagter

Senior Economic Advisor

Consulaat-Generaal Milaan

E: roeland [dot] slagter [at] minbuza [dot] nl

Startdatum
Einddatum
Locatie

Milaan en Noord-Italië