Bedrijfsprofielen

Bench

Bench

Ad Mulders, algemeen directeur en Maarten Mulders, commercieel directeur kregen het meubelvak met de paplepel ingegoten. Vader Piet heeft het familiebedrijf 3b - Brengen Betere Bankstellen - in 1966 opgezet. Ad begon in het bedrijf van zijn vader in de jaren ‘80, in de jaren ‘90 volgde Maarten. In 1995 werd een nieuwe fabriek neergezet en daarmee was alle productie in huis, iets wat kenmerkend is voor het meubelbedrijf.

Producten & Diensten

Het meubelbedrijf verkoopt via meubelwinkels in het hogere segment hun handgemaakte meubels. Van ontwerp tot houten romp en van kussen tot stoffering, alles wordt in Boven-Leeuwen gemaakt. Sinds 2012 wordt ook het merk Bench hier van A tot Z geproduceerd. 3b is een klassiek merk, bedient een ander marktsegment en wordt sinds enkele maanden volledig in licentie geproduceerd door Bench, welke veel internationaler is georiënteerd.

Bench verkoopt nu via de retail, in de toekomst misschien rechtstreeks aan consumenten? Ad Mulders: "Dat is een moeilijk punt. De consument verandert, je ziet heel veel winkels verdwijnen, niet alleen meubelwinkels. Binnensteden verpauperen. Internet is daar een oorzaak van. De vraag is: hoe lang houdt ons distributiekanaal stand? Hoe lang is het houdbaar? Wij verliezen retailers, dit heeft alles te maken met het veranderende koopgedrag van de consument. Wij moeten hierin een keuze maken, we kunnen niet zowel de retailers als consument bedienen. Maar ja, als de retailer het niet voor ons doet... De laatste jaren wordt er nauwelijks geïnvesteerd, de winkels staan vol, ze kunnen de oude modellen niet eens verkopen. We zitten in een vicieuze cirkel, in een wurggreep. Dit geldt trouwens niet alleen voor de meubelbranche...."

Exportlanden

Duitsland, België, Zwitserland, Dubai, Koeweit, Verenigde Staten, Rusland, Mexico en Taiwan.

Export

Maarten Mulders: "We werken ook voor architecten, via onder andere een architectenwebsite. Hier maken architecten vanuit de hele wereld gebruik van. De hele collectie staat hier op. Via deze site kwamen al aanvragen binnen. Wij kenden deze site voordat we Bench kochten niet eens! Gemiddeld komen hier 20 aanvragen per maand vandaan. Zo kregen we vorig jaar een aanvraag voor het Sheraton hotel in Dubai, voor 158 stoelen. Uiteindelijk hebben we de opdracht gekregen voor 160 stoelen. Zonder bankgarantie of zoiets stond het geld op de rekening, hoe is het mogelijk heb ik me vaak afgevraagd. We kenden de afnemer niet eens. In onze beleving is het een hoop geld. We hoorden later dat dit zo wel eens voorkomt”.